Dorpsraad Ell

Afstudeeronderzoek naar mobiliteit op het platteland

Onderzoek naar vervoer op afroep in de Peel

Om de Peel bereikbaar te houden zijn er verschillende vervoersdiensten in de loop der tijd ontstaan. Denk hierbij aan de wensbus of auto, OV-shuttle, regiotaxi en de lijntaxi. Hier wordt een afstudeeronderzoek naar gedaan door Sjors de Ridder van Wageningen Universiteit. 

Voor dit onderzoek is een enquête opgezet om uw reisvoorkeuren in beeld te brengen. De enquête kunt u hier vinden: 
 
https://goo.gl/forms/UrgVLFMzkKP38sgl1?

ovEll valt toch niet onder de Peel?

Het dorp Ell valt buiten het Peelgebied. Ook is het zo, dat er een uitstekende OV bus verbinding is. Over het algemeen, ieder half uur. Nog meer OV, per uur, is niet reëel. Is het daarom wel zinvol, om dit onderzoek te houden binnen het dorp Ell?

De onderzoeker legt uit, hoe en waarom en hoe hij dit onderzoek heeft opgezet. Hij doet onderzoek naar vraagafhankelijk vervoer in het buitengebied. 

Daarvoor wil hij in regio's die een landelijk gemiddelde representeren data verzamelen. De Peel was één van die regio’s. Hij heeft hierbij een brede definitie aangehouden van de Peel.

Hij heeft alle kernen in de gemeenten waar de Peel in ligt aangehouden. Voor Leudal is dit ook het geval. Ell valt er als dorp daar dus in brede zin ook binnen.  Sjors de Ridder heeft het studiegebied bepaald ongeacht het aanwezige service-niveau. Er zijn meerdere dorpen in de buurt, vergelijkbaar met Ell, die niet zo'n goede busverbinding hebben.
Het is niet zo zeer het doel om de marktpotentie te bepalen, meer om te bepalen van hoe zo'n dienst eruit zou moeten zien. Juist de diversiteit aan respondenten kan bijdragen aan een goed beeld wat passende oplossingen  zouden kunnen zijn in de regio.